Oud-Charlois Rotterdam
Oud-Charlois is een van de negen wijken van de deelgemeente Charlois en ligt in het zuiden van Rotterdam. Het gebied was ooit in handen van Karel de Stoute en is vernoemd naar het land waar hij vandaan kwam. Tot de annexatie in1895 was Charlois een zelfstandig dorp, gelegen aan de kruising van de Charloische Hoogedijk, de Katendrechtse Lagedijk en de Sluisjesdijk. Na de annexaties in 1894 van de gemeente Charlois kocht de gemeente grond
voor havens en handelsterreinen voor de stadsontwikkeling. Daarna werden naar ontwerp van De Jongh de Rijnhaven(1887-1893), de Maashaven (1898-1905) en de Waalhaven (1907-1931) gegraven. Hier werd graan, erts, papier en mijnhout overgeslagen naar pakhuizen of goederentreinen.
Voor de havenarbeiders werden er vanaf 1900 arbeiderswoningen gebouwd. In de jaren zeventig en tachtig zijn de woningen gerenoveerd. Het Charloisse hoofd, oude kerk, Charloisse Bocht, de singel en het Karel de Stoute plein zijn onderdeel van de wijk. De grens ligt bij de Dorpsweg, de Kromme Zandweg, het emplacement van de Waalhaven-Oostzijde en de Nieuwe Maas. De overgang naar de Waalhaven ten oosten wordt gevormd door een strook met bedrijven. De woonwijk ligt in noordwest Charlois en aan de havens en heeft een oppervlakte van ongeveer honderd hectares. Tot Oud-Charlois behoort ook het Dokhavengebied, waar de aanleg van een rioolwaterzuivering in de gedempte Dokhaven werd gecombineerd met woningbouw aan de Nieuwe Maas en een wijkpark. De volkswijk heeft ongeveer 13.000 bewoners. Foto John Gundlach.